Nena, el llatí no serveix per res

La majoria dels periodistes venim de la branca d’humanitats o de ciències socials que no pas de la de les ciències de la salut o la tecnologia. Hem hagut de passar els anys de batxillerat escoltant com els companys “científics” ens deien que fèiem els estudis “humorístics”, que no humanístics, i dient que el que féiem era una pèrdua de temps. I a part de tot això se’ns acusava de gaudir d’unes notes més altes perquè els que estudiàvem era més fàcil. I la gran frase que sentíem tots els humanístics almenys un cop per setmana és que tot el que estigui relacionat amb l’època clàssica de la humanitat està extingit i que no valia la pena. “De què et servirà això?”

El llatí és, en general, el més criticat per totes bandes perquè això d’estudiar una llengua que ja no és vigent sembla una ximpleria. Però la setmana passada el llatí va triumfar en el periodisme, quan Giovanna Chirri de l’agència italiana Ansa va aconseguir donar l’exclusiva de la renúncia del Papa Benet XVI perquè va ser l’única que va entendre el seu discurs i ho va dir abans que els altres. Aquesta periodista potser no és la més moderna de totes, i en molts mitjans se l’ha etiquetat de vaticanista (va quedar-se paralitzada en sentir que Benet XVI renunciava) passarà a la història com la que va donar la primícia mundial i va sortir reflectida en molts mitjans de comunicació.

0211_giovanna_chirri_g.jpg_687088226La mateixa setmana estàvem rient de la notícia que deia que un asteroide passaria pel costat de la Terra però que no la tocaria. La NASA assegurava que estàvem tots fora de perill. Però el divendres, el dia previst que passés el meteorit, als Urals les coses van anar diferent. Un meteorit va caure sobre Chelaybinsk i ni els millors científics del món ho havien previst. Malgrat que no tenia res a veure un fet amb l’altre, va quedar clar que la NASA no tenia les coses tan controlades com semblava.

En una xerrada a la UPF Javier Errea, de Errea Comunicación, va dir que “el futur està en el passat” i aquesta setmana s’ha demostrat que sense el llatí hagués estat impossible saber que el Papa havia dimitit; en canvi els científics que desprecien a tots els que estudien a la branca d’humanitats es van equivocar del tot. Encara queda molt per fer en el camp de la divulgació científica, per això, però els periodistes no hem de renunciar als estudis humanístics i socials i creure’ns tot el que diuen els científics, sinó començar a creure una mica més amb nosaltres i no tant amb els que diuen que en saben més.

Laia Miranda

Advertisements

1 thought on “Nena, el llatí no serveix per res

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s