9 anys després

1362995726_644306_1363001158_album_normal

Manifestació per la pau després de l’atemptat de l’11 de març de 2004. Font: El País

Hi ha dies que estan destinats a quedar-nos gravats a la memòria. Encara que hagin passat nou anys, la majoria d’espanyols recorden perfectament com van viure la notícia de l’atemptat de l’11 de març de 2004. És curiós perquè, si bé quan es parla de l’atemptat de les Torres Bessones de l’any 2001 la gent de seguida diu la frase “Semblava una pel·lícula”, en el cas de l’11-M la majoria es queden en silenci.

Van ser uns dies convulsos als mitjans de comunicació. Els informatius de dijous al migdia obrien amb les imatges de l’estació d’Atocha amb centenars de ferits. Els sons dels telèfons mòbils sense propietari eclipsaven per complet les paraules dels periodistes. Cada vegada que s’actualitzava el nombre de víctimes i ferits el xoc era encara més gran. El divendres, quan els ciutadans començaven a pair la notícia i els afectats descobiren que el que havia passat no era un malson, el PP va iniciar la seva campanya de buscar els culpables de l’atemptat.

images

Mentre mig món es lamentava del que havia passat a Madrid i els mitjans internacionals explicaven que Al Qaeda n’havia estat l’autor, a Espanya el Ministre d’Interior Ángel Acebes intentava convèncer a tothom que havia estat ETA. I després van venir les teories de la conspiració sobre que l’atemptat s’havia dut a terme per modificar els resultats de les eleccions, i després les portades de diaris assegurant que ETA n’era l’organització culpable. Les gairebé 200 víctimes d’aquell 11M es van convertir en campanya electoral, no només per part del Govern d’Aznar sinó també per part de la premsa. Poc després es va saber que teoria conspirativa més vàlida que es podia trobar era la que deia que l’atemptat s’havia dut a terme perquè si giraves la data 11M apareixia el símbol de l’euro.

Malgrat l’any 2007 es va acabar de descartar ETA per un procés judicial, encara avui hi ha mitjans de comunicació i polítics que segueixen invocant l’esperit de la conspiració. En la conmemoració a Madrid nou anys després de l’atemptat, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha dit que encara no se sap del cert qui va ser l’autor. Per altra banda, diaris com El Mundo han fet editorials en aquest sentit. La d’aquest diari madrileny porta per títol “La amnesia con el 11-M continúa 9 años después” i segueix apostant per la teoria que Govern va defensar durant aquells dies convulsos.

L’ús mediàtic de l’atemptat que va fer el Partit Popular just abans de les eleccions li va costar un munt de vots. Va ser la primera vegada en unes eleccions dins d’Europa que un partit que havia guanyat per majoria absoluta 4 anys abans perdia. I encara avui en dia se’l recorda especialment per la seva actuació després de l’atemptat. De Cospedal també ha explicat que aquell 11M va ser el moment més difícil del PP. Una mostra més de com n’està de polititzat l’atemptat, que sembla que vagi afectar més al partit del govern que no pas a les 191 víctimes i gairebé 2000 ferits.

lazo-negro Laia Miranda

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s