Qui no vulgui pols…

Facebook-Year-in-Review-2014

Facebook ha demanat disculpes pel fet que en algun resum de l’any hagin aparegut les fotos més “cruels” de la cronologia. El fet és que alguns usuaris s’han trobat que han hagut de recordar els moments més durs de l’any, sobretot casos de morts de familiars i amics.

Deixant de banda el fet que aquests recordatoris ens mostren una vegada més com la gran quantitat d’informació que hi ha sobre nosaltres a la xarxa ens fan ser més self-surveillants (vigilants de nosaltres mateixos), i narcissistes que perden el temps en mirar-se a la web; cal dir que un resum de l’any de Facebook que et mostra la mort dels teus parents és motiu de preocupació.

La vida i la mort a les xarxes socials és relativa. Està morta una persona que encara té el Facebook o el Twitter actiu? Què sents quan la veus entre els teus contactes de mòbil? Què passa quan Facebook t’avisa perquè és el seu aniversari? Quan t’esborren el compte de facebook és quan mors del tot? Twitter ja va treure una aplicació per seguir twitejant després de mortCreepy? I no ho és publicar a la cronologia d’aquells que estan morts per honorar-los?

El següent pas ja és el primer capítol de la segona temporada de Black Mirror on la protagonista té accès a una aplicació que li permet parlar amb la seva parella difunta i que acaba essent més real del que ella voldria.

black mirror be right back

Però la qüestió després de tot és: ens hem de queixar a facebook per mostrar-nos les morts d’aquells qui estimem en un resum de l’any? Millor podria ser preguntar-se què estava fent jo publicant obertament en un lloc tant fred com les xarxes socials el meu dolor. Els likes d’altres, per molt que ara ens pensem que són el que més importa, no ens faran sentir millor. I tampoc a les teves amistats que quan vegin el post no sabran com reaccionar. Facebook no és el lloc ni l’espai per donar el condol. Ja s’inventarà l’aplicació per fer-ho… o ja hi és?

Així que els qui no volen veure aquells episodis de l’any més tristos ho tenen molt fàcil: no els publiqueu de forma oberta i busqueu el consol en les persones més properes, que normalment no són aquelles que et posen un like com si ja haguessin fet la seva feina. Si no us podeu desfer de les xarxes sempre teniu l’opció de whatsapp, que en certa forma és més personal. I si no us en podeu estar, personalitzeu el resum de l’any, que, creieu-me, a ningú més que al propi usuari l’importa massa.

descarga

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s