Gran Premi de Moscú 2015 (1)

Ja feia temps que esperava una oportunitat per escriure sobre gimnàstica rítmica. No en sóc cap experta però ja he vist suficients vídeos com per saber diferenciar bones i males gimnastes i per formar-me’n una opinió de cada una d’elles.

L’últim gran torneig que van fer les estrelles de la gimnàstica rítmica va ser el Gran Premi de Moscú el 20, 21 i 22 de febrer. La guanyadora, per segon any consecutiu, va ser la russa Margarita Mamun, seguida per la seva companya Yana Kudryavseva i en tercer lloc Melitina Staniouta de Belorússia.

En el següent post comentaré els exercicis de les catorze que van competir en el grup més ben valorat, malgrat algunes no mereixerien estar allà.

1a rotació- Resultats

14-Kyrgyzstan Kiyazova Saltanat: Deficient La primera de totes que no hauria d’haver estat a la competició. Començar amb la cinta va ser un handicap molt gran ja que és un aparell molt complicat i que reclama molta destresa. Ella no la té. Se li enganxa contínuament durant l‘exercici, té errors molt greus i no és capaç de dibuixar clarament les línies de la cinta.

13- Sèrbia Milacic Milena: Sorprenent Només començar l’exercici, arrenca un ooohhh del públic. I és que la que acabaria en penúltim lloc en aquesta competició completa una rutina amb una dificultat brutal. Li falta molta precisió i falla contínuament en les coses normals que tenen les maces (caigudes tontes, deixar-se-les quan no hi penses…). Però vol anar al màxim de les seves possibilitats i això l’espectador ho agraeix.

12- Portugal Dominges Tania: Creixent El principi del seu exercici és molt original però els nervis la fan fallar conínuament en els primers 30 segons. A partir d’allà els passos de ball la van ajudant a dissimular les dificultats que  no pot aconseguir netament. Alguns llançaments són originals i al final remonta una mica el desastrós inici.

11- Rússia Yulia Sinitsina: Correcte Tot i estar imprecisa i una mica desequilibrada durant tot l’exercici, és capaç de mantenir-lo en un bon nivell i acabar-lo de forma vistosa.

10-  Itàlia Bertolini Veronika : Circumstancial Exercici molt pla i amb algun error intercalat amb algun moment original. La dificultat és molt menor que en altres rutines de les seves companyes.

9- Israel Neta Rivkin: Imprecisa Té dos errors durant l’exercici impropis d’una gimnasta de primera categoria com ella. De totes maneres, és molt fidel al seu estil de marcar molt bé les línies tant corporal com de l’aparell.

8- Àustria Ruprecht Nicol: Vacil·lant És una gimnasta que no em genera gens de confiaça quan la veig competint. El seu exercici no acaba de sortir bé i comet alguns errors.

7- Azebaijan Shafizada Gulsum: Concentrada Era qui obria la competició amb l’aro i havia de fer un exercici complet. Ho va aconseguir i a més va mostrar molta més maduresa en la seva expressió que en altres competicions. Va millorant i no arribarà a l’alçada de Durunda, però serà un bon reforç pel país.

6- Georgia Pazhava Salome: Alegre Va ser una de les que més em va agradar de la competició pel fet de gaudir-ho com cap altra. En el seu primer exercici va fer gran recepcions i va ser enèrgica però controlant els tempos a la vegada. Hi ha un dels seus passos en què es desplaçava amb els peus i genolls que podria haver estat molt brut, ella el va fer fi.

5- França Moustaseva Ksenia: Delicada Ja ens podem anar a costumant a la seva cara perquè aquesta gimnasta té moltes possibilitats de cara als JJOO. Fa uns exercicis molt correctes i precisos i té un equilibri que poques vegades falla.

4- Rússia Soldatova Aleksandra: Aclamada El públic la buscava igual que les Kudryavseva o Mamun. Tenia aquell punt més d’autoestima a l’estar competint a casa  tot i que en algun moment la cinta se li va enganxar en treu un gran exercici. Un dels seus forts són els salts, d’una potència increïble.

3- Bielorrúsia Melitina Staniouta: Airosa És una gimnasta que surt i fa seva la tarima. Ho dóna tot però mai sense perdre el somriure o les ganes. Ja és una veterana i sap com concentrar-se per fer un bon exercici sense cansar-se massa o perdre la calma.

2- Rússia Margarita Mamun: Bella El seu nou exercici d’aro és molt millor que l’anterior. És l’aparell que sembla que s’hi troba millor i que aprofita per aconseguir una gran expressió. Diuen les a la gimnàstica rítmica has de fer que l’aro sigui una part més del teu cos. Mamun podria donar classes sobre això.

1- Rússia Yana Kudyavseva: Bravíssima És el Messi de la gimnàstica rítmica. Ho fa tot amb tanta calma i seguretat que no sembla que estigui fent una obra mestra. Les recepcions que realitza durant tot l’exercici són complicadíssimes. Personalment, sóc una fan del seus empeines.

2a rotació 

14- Kyrgyzstan : Molt fluixa Va més tranquil·la que en el seu exercici anterior i això li costa tenir poc ritme. Acaba la rutina amb un error, cosa que deixa mal gust de boca.

13- Portugal : Normal Quan jo dic normal és dolent. Es deixa algunes maces i no conserva l’equilibri. L’única cosa que aguanta l’exercici és la part artística, els seus llançaments són prou bons i en algun moment trobem originalitats.

12- Sèrbia: Bé No té cap caiguda durant l’exercici cosa que és prou bona en aquest tipus de competició

11- Itàlia: Corrent No té massa força en cap moment de l’exercici i això fa que quedi empetitida. Ha de mirar de no doblegar els genolls.

10- Rússia: Atrevida Això no se li pot negar, durant l’exercici fa recollides difícils, malabars, girs complets i porta un mallot de colors. Però té una caiguda, altra vegada i per la mateixa raó: vol mostrar tant força que no té el punt de calma que necessita.

9- Georgia: Captivant Té alguns problemes durant l’exercici, com un nus. Però la seva expressivitat em té completament captivada. El final és molt original fent una figura i llançant la cinta amb els peus.

8- Israel: Insegura Rivkin decideix que si ha fallat a l’anterior no ho farà en aquest i per això va amb peus de plom durant to l’exercici…i té un altre error. De totes maneres, el final el fa amb caràcter cosa que dóna a pensar que encara no s’ha rendit.

7- Àustria: Millor És el segon exercici més puntuat d’ella i amb raó. Està molt més animada que l’anterior rutina. De totes maneres, a mi no em convenç com a gimnasta, no me la crec quan competeix.

6- Azebaijan: Expressiva Es passa mig exercici corrent per lluitar cada pilota que llença massa fort. És un estil molt Marina Durunda i això significa que va guanyant confiança

5- Rússia: Desequilibrada L’exercici que fa no té res amb veure amb els altres tres. Mira massa al terra en un inici i molts girs no li surten. Es veu insegura.

4- França: (Massa) Forta Té parts negatives i positives. El seu equilibri és excel·lent però té un gir massa baix. Tot l’exercici és un no parar i ella li posa força a tots els moviments, tanta que acaba fallant.

3- Rússia: Desconcentrada No sé si és per la meravellosa música que li han posat al nou exercici, o el mallot, o que encara no estava acostumada al canvi, però falla tres vegades i acaba sense la pilota. Un fet que fa que tot Moscow calli de cop i no aplaudeixi a la seva princesa. Per ella, era millor l’antic exercici.

2- Bielorússia: Intermitent No serà recordada per aquest exercici. Té moments brillants amb els típics rebots que sabria fer amb els ulls tancats. No està tant segura com en l’anterior i en algunes parts està una mica bruta.

1- Rússia: Lluitadora I vencedora. Ha d’improvitzar alguna recepció i en algunes parts és imprecisa però tira endavant l’exercici complicadíssim i es llueix. El seu final característic ja és un costum.

3a rotació 

14- Kyrgyjistan: Perduda El millor de l’exercici és la música. Està completament fora de lloc i en comptes de lluitar-ho es rendeix. El que la pilota marxi de la tarima és ja per rematar-ho.

13- Portugal: Hàbil Potser de les que juguen “a segona” és la que domina millor la cinta. Un exercici normal però que no la penalitza.

12- Sèrbia: Completa Combina molt bé passos i música en l’exercici. Està molt més equilibrada i ràpida.

11- Rússia: Rendida No aconsegueix fer l’exercici difícil que li plantegen. Malgrat vigili la cinta la majoria de vegades, li acaba caient.

10- Itàlia: Notable Amb diferència, l’exercici més puntuat. És un muntatge clàssic, com de ballet, una cosa que ajuda molt a les gimnastes menys acostumades a primera categoria ja que totes han fet dansa.

9- Azerbaijan: Casi! Entra amb ganes a la tarima, tant que va accelerada i això va que tingui una caiguda. És un exercici molt propi d’ella amb una música alegre. Fa bons girs però el final acaba malament.

8- Àustria: Satisfactòria Fa salts i girs prou bons però és un dels exercicis on més es nota que té 0 comprenetació amb la part artística de l’equip. No té l’estil que li marca la múscia i això és un gran problema per ella.

7- Geòrgia: Aïllada. Està en un altre planeta, s’ho passa tant bé que passa de tot. I això fa que a vegades cometi errors. Però la seva força i expressivitat cubreixen aquestes mancances a l’exercici.

6- Israel: Alliberada Va guanyant confiança durant tot l’exercici. L’ajuda molt la pilota ja que marca molt les línies corporals. Les coses més complicades les fa amb molta calma.

5- França: In crescendo Està molt atenta a la cinta fins que li cau. Aconsegueix molta alçada en els seus moviments de l’exercici perquè estira els braços, cosa que no fan totes les altres gimnastes. Em sembla una esportista molt capaç.

4- Rússia: Genial Amb l’error que tenen les seves dues companyes, ella surt a la tarima i fa un dels exercicis més bonics de la nit i que li donen també l’or a la categoria de pilota. Bravo, bravo, només es pot dir. Des del principi fins al final fent una interpretació del llac dels cignes preciosa.

Empat:

2- Rússia: Suelta I baja si suelta, com les maces que li surten disparades fora de la tarima. Mamun fa una música que agrada a tothom i es motiva massa. De totes maneres, després de l’error torna en sí i ho fa tot molt més calmada. Fins a acabar l’exercici amb una gran dificultat.

2- Rússia: Rejovenidora Té una gran destresa amb aquest aparell i pot fer recollides molt difícils. És un exercici que fa molt més per la seva edat. Malgrat jo era més fan de l’antic, aquest té molt més nivell.

1- Bielorússia: Empàtica Es guanya al públic només amb l’expressió. Potser no és tant tècnica com les russes però és molt correcte i a més transmet molt en els seus exercicis.

4a rotació 

14- Kyrgyzstan: Equivocada No només ella sinó l’organització per posar-la en aquest grup. Acava antepenúltima de la competició genèrica i és que els seus errors són contínuus a l’exercici. Vol marxar quan el que hauria d’estar fent és parofitar l’oportunitat.

13- Portugal: Insuficient Els seus errors són més greus que els d’altres i acaba penúltima. És un exercici massa difícil per ella.

12- Sèrbia: Refinada Fa passos de ballet però s’estira massa poc. És molt correcta amb l’aparell a l’exercici.

11- Itàlia: Forçada No és el seu exercici i nota el cansament.

10- Rússia: Trista No es llueix com altres russes. Va accelerada tot l’exercici.

9- Geòrgia: Sentimental És pura emoció, no facial sinó corporal. Està imprecisa en alguna recepció i s’ho jug aamb una dificultat al final de l’exercici.

8- Àustria: Distreta No només ella que tira la pilota més d’una vegada, jo també per sentir la música que li posen a l’exercici.

7- Azerbaijan: Artista És el seu exercici. L’interpreta a la perfecció i, malgrat falli al principi, és capaç de tirar-ho endavant.

6- França: Cansada No acaba tant bé la competició. Els seus girs són massa baixos  a l’exercici i no aconsegueix seguir el ritme a les russes.

5- Israel: Remuntada És un exercici on s’hi sent còmode. Igualq ue la pilota, la obliga a marcar molt les posicions i així pot lluir-se més. Té alguns llançaments genials també.

4- Rússia: Estimada Fa tot l’exercici amb calma i cap. Molt bé de ball i molt bé a les recepcions. Se’n pot sentir molt satisfeta.

3- Bielorússia: Desaprofitada Falla. I aprofitant que les altres dues havien fallat ho podria haver intentat. Malgrat això jugant a Rússia, ja està bé col·locar-se en el podi. No defalleix i fa uns grans salts a l’exercici.

2- Rússia: Perfecte utilitza una música que anima a tothom, fins i tot a ella mateixa. Domina tant la cinta que pot permetre’s fer qualsevol cosa durant l’exercici.

1- Rússia: Entregada Va accelerada, se li escapa la cinta…però Mamun és Mamun i és la nineta dels ulls de Rússia. Exercici molt bo, però no tant com de 19 punts.

I fins aquí aquest petit resum del Gran Premi. Durant la setmana que ve, les actuacions en grup…on hi van passar moltes més coses!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s